Situácia s výskytom medveďov v intraviláne mesta sa upokojuje

31.05.2012 Poprad

Vysoké Tatry 31. mája (TASR) - Situácia s medveďmi vo Vysokých Tatrách sa postupne upokojuje. Vyplýva to z podrobného monitoringu Štátnej ochrany prírody – Správy Tatranského národného parku (TANAPu), ale aj z informácií od občanov. V noci na stredu (30.5.) nahlásili ochrancovia prírody dva výskyty medveďa, a to v Starom Smokovci a v Tatranskej Lomnici. Plašili ich pyrotechnikou a gumovými projektilmi.
Tieto a ďalšie pozorovania potvrdili účinnosť elektrických ohradníkov na stojiskách odpadov. Medvede sa pokúšali k odpadu dostať, ale po elektrickom výboji sa vždy stiahli. Ochranári budú pohyby medveďov vo Vysokých Tatrách naďalej monitorovať. Začnú s preventívnymi opatreniami, v rámci ktorých zabezpečia stojiská odpadov ďalšími šiestimi elektrickými ohradami. Tie nainštalujú na miesta najčastejšieho výskytu medveďov. Envirorezort naďalej apeluje na občanov a návštevníkov Vysokých Tatier, aby každé pozorovanie medveďa na území mesta hlásili Správe TANAPu, prípadne polícii. V žiadnom prípade neodporúča medvede plašiť alebo ich odlákať potravou.
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR vyzýva predovšetkým prevádzkovateľov zariadení cestovného ruchu v Tatrách, ktorí majú pri svojich prevádzkach nezabezpečené kontajnery s odpadom, aby sa pokúsili situáciu urýchlene riešiť. S odbornou radou, ako v konkrétnom prípade postupovať, pomôžu pracovníci Štátnej ochrany prírody.
TASR informoval Maroš Stano z odboru komunikácie MŽP SR.
 

Vyberte región